Frisör och gravid? Läs detta!

Nu tänker jag lyfta fram en sak som jag faktiskt inte hade en aning om tidigare, och det är för viktigt för att ignorera och tro att det nog inte kan vara så illa. Att som gravid jobba som frisör på salong kan innebära risker som man som blivande mamma kan vilja undvika!

Arbetsmiljöupplysningen listar upp arbetsmiljöfaktorer som kan innebära en risk för graviditeten, och det är bland annat;

 • Långvarigt sittande eller stående kan ge ökad risk för bensvullnad, åderbråck och blodpropp i benet.
  (I och för sig inget nytt, men kan behöva belysas ändå.)
   
 • Kemiska ämnen. De kemikalier man bör vara särskilt uppmärksam på är bland annat kvicksilver, cytostatika, tobaksrök, bekämpningsmedel och vissa frisörprodukter.

Under min frisörutbildning fick jag höra många “skrönor” om att kvinnor som jobbar som frisörer på salong ofta har svårt att bli gravida. Nu verkar det onekligen som att det fanns belägg för de skrönorna.

 

1 Responses to “Frisör och gravid? Läs detta!”


 • Hej såg att du hade kunskap om hår. Du får gärna ge mig tips på hur jag ska färga mitt hår brun/rött från att ha fått en ask/grön missfärgning. Har lite panik;P

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  Hej,

  Det är svårt att misslyckas med en infärgning som skall leda till ett rödbrunt resultat, speciellt om håret inte är ljust. Så för Dig är det i princip bara att lägga i en nyans som Du tycker ser bra ut, var dock noga med att kontrollera hur pass ljus/mörk den är. Är den väldigt mörk, dvs heter något i stil med varm mörkbrun så kommer det bli nästan svart. Mörkbrunt är bara ett steg ljusare än svart vilket inte är mycket alls.

  Jag skulle också rekommendera en intensivtoning, inte pga att den mattas av efter ett tag, för den tvättas INTE ur, utan för att Ditt hår redan är färgbehandlat, och det skall man aldrig använda permanent hårfärg på.


  Mvh

  Anna-Karin

  [Reply]

Leave a Reply