Frågor och svar om Hårfärg

Här kan Du fråga och svara på redan ställda frågor om Hårfärg.

6 Responses to “Frågor och svar om Hårfärg”


 • Hej! Jag bara undrade om typ kopparrött och andra nyanser av rött fortfarande är hett? Btw ÄLSKAR din blogg 😀

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  Jag tror att den röda trenden håller i sig, men det ljusa guldkoppriga och mörka plommonlila-röda är absolut snyggast nu i sommar!

  MVH

  Anna-Karin

  [Reply]

 • Hej!

  Det är sant som de säger, folie hjälper till att skynda på blekningsprocessen och tar tillvara kroppsvärmen som alstras från hårbotten. Dessutom brukar en del tillsätta ännu mer värme med en s.k. climazon. På så sätt “kokar håret” och det är absolut inte nödvändigt på ett fint hår som bleks lätt, då passar hätta bättre, även om det kan vara lite trixigt att dra ut ett långt hår ur hättan utan att det trasslar sig.
  Sedan är det ju även så att man som frisör tjänar mer pengar på folieslingor än hätta, trist att man säljer in den dyraste metoden på någon som inte BEHÖVER den slingmetoden. Annat är det ju de med riktigt mörkt och flergångsfärgat hår där pigmenten sitter hårt, där är det nästan lönlöst att jobba med hätta.
  Man skall alltid utgå ifrån kundens hårs kvalitet och kondition.

  Angående verkningstiden, blekning har en maxgräns på verkning och det är cirka 60 minuter. Efter det bleker det inte mer, även om det fortfarande sitter i håret. För att “skona” håret så mycket som möjligt bör man då ta bort foliet som suttit i 60 minuter och skölja ur, men det är rätt jobbigt för både kunden och frisören i och med att det blir en väldig massa paket att hålla reda på och vatten som rinner in i paket som inte är klara ännu osv. Därför sparar man på ursköljningen och gör allt på en och samma gång.

  När man skall ta bort en hätta skall alltid blekmedlet tvättas bort först, håret skall sedan masseras in med mycket balsam eller inpackning för att det lätt skall kunna glida ur hättan. Det skall alltså inte behöva kännas som att håret slits ur, även om det alltid kommer att kännas.

  Det bästa för dig är helt klart slinghätta, men det kanske Du själv redan listat ut vid det här laget.


  Med Vänliga Hälsningar

  Anna-Karin

  [Reply]

 • Hej! Det här har egentligen inget med inlägget att göra men är i en lite jobbig hårsituation och vill bara ha råd om hur jag ska göra från någon om har lite koll!

  Jag är naturligt blond, men har blonderat mig (ljusare blond då) då och då under tonåren, färgat utväxt osv. För några dagar sedan fick jag för mig att färga till en lite mörkare askigare blond, och till min skräck blev hårlängderna GRÅA! 2 dagar efter la jag i en mörkbrun toning för att “gömma” det gråa och nu är jag alltså brunett.

  Jag vill hemskt gärna komma tillbaka till mitt blonda (åtminstone mellanblont) hår och vet inte hur jag ska göra. Gick till en frisör (bor i sydfrankrike) här och hon sa att det är OMÖÖÖJLIGT för mig att komma tillbaka och de gjorde inga avfärgningar heller “det sliter så mycket på håret” blablabla. Det enda jag kunde göra är att färga mörkare sa hon.

  MEN, det måste väl gå att få tillbaka min färg? Är avfärgning mitt enda alternativ? och HUR mycket sliter det? finns det risk att håret ramlar av? eller är det bara en myt? är det riskabelt att göra avfärgning själv? har ju inget val nu eftersom att frisören inte verkar vilja göra det…

  ja, som du förstår är jag i en lite förvirrad situation!

  Skulle vara otroligt tacksam för ett svar! Tack!

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  Hej,

  För att bli ljushårig igen är det bara avfärgning som gäller, oavsett om det är permanent hårfärg eller intensivtoning som använts. Ibland även när man lagt i en toning som enligt instruktionerna skall vara möjlig att tvätta bort, det beror helt enkelt på hur många steg ljusare hårfärgen skall bli och från mörkbrunt är det många steg.
  Om håret är väldigt slitet (vilket det ofta är om man brukar färga och blondera håret med jämna mellanrum) skall man som frisör avråda från avfärgning, av just samma anledning som Du fick på salongen Du besökte, det sliter alldeles för mycket, håret kommer inte att se hälsosamt ut alls efteråt, om det överhuvudtaget kommer att hålla för en avfärgning. Vid en avfärgning använder man sig av blekning och det luckrar upp hårstrånas ytskikt för att rensa ur pigmenten. Ett redan trasigt hår har inte mycket till ytskikt kvar och blekningen blir då för stark och kan bränna av håret.

  Jag förmodar att Ditt hårs kvalitet har kontrollerats för att de skall kunna neka en avfärgningsbehandling, och jag tycker Du skall lyda det rådet. Jag rekommenderar därför inte att Du avfärgar håret själv hemma heller.

  Ett trasigt hår förblir trasigt, det finns inget som kan laga det så det kommer alltså inte att stå pall för en avfärgning även om Du väntar en tid.

  För att få ett ljusare helhelsintryck kan Du ljusa upp slingor i håret, ex. med hätta. På så sätt riskerar Du inte att allt hår bränns av under behandlingen, bara de partier som slingas, om Du förstår vad jag menar.


  Mvh

  Anna-Karin

  [Reply]

 • hejsan jag undrar om du vet på ett ungefär hur mycket en avfärgning kostar?

  det är jättebra att man kan ställa frågor till dig här, tack! 🙂

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  Hej,

  Vad en avfärgning kostar beror helt på vad salongen själv har satt för priser, hur många behandlingar det behövs och hur lång tid det tar att uppnå det önskade resultatet. Det finns inget “grundpris” att utgå ifrån så Du får fråga runt på olika salonger för att få veta exakt. Viktigast är att besöka salongen personligen så att frisören får se utgångsläget på håret för att kunna avgöra hur många behandlingar som behövs.


  Mvh

  Anna-Karin

  [Reply]

 • Hej!
  Jag har under många år färgat och blekt håret, under julshoppingen provade jag den nya mousse hårfärgen, och resultatet blev katastrofalt, GRÖNT!
  Jag gick till frisören och dom gav mig en liten flaska med toning i röd nyans, vilket vart rikitgt snyggt eftersom det gröna försvann, o de ljusade upp håret, men nu har ju den försvunnit ur håret.. och jag har inte råd att färga om hela tiden utan måste ha en permanent hårfärg den här gången (fattig student..) Så har du något tips?
  Något som kan ta bort de gröna tonerna, men som är åt det blonda hållet. Då jag inte passar i brunt eller mörka hårfärger..

  mvh Yrsa

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  Hej

  Du skall inte applicera en permanent hårfärg i Ditt redan färgbehandlade hår, Du skall använda toning eller intensivtoning. Intensivtoning ger ett mer varaktigt resultat men toning sliter noll och ingenting på håret. Eftersom Du vill ha en “permanent” hårfärg så är intensivtoning det Du skall välja. Däremot är det ju svårare att rätta till om det skulle bli fel…
  För att bli ljusare än Du är nu behövs en blondering/blekning och är håret fortfarande lite grönaktigt efter det skall toningen/intensivtoningen Du lägger i för att dämpa bort det vara väldigt ljus med pytteinslag av koppar, närmare pastell än Pippi Långstrump.
  Om Du enbart vill dämpa bort grönt och inte vill bli ljusare skall Du rikta in Dig på en lite mörkare kopparblond, men fortfarande mer pastell än Pippi.

  Vad för slags märke Du skall köpa eller vad de olika nyanserna jag nämnt här ovan heter specifikt kan jag inte råda Dig i, jag har ju ingen aning om hur Ditt hår ser ut idag (hur ljust/mörkt det är) eller har någon vetskap om hur de olika märkena skiljer sig när det gäller just mängden koppar i färgblandningarna. Tyvärr är det ju så att vill man färga håret själv hemma så får man själv stå för konsekvenserna om det blir fel.


  Mvh

  Anna-Karin

  [Reply]

Leave a Reply