Avfärga håret

Jag har varit svarthårig JÄTTELÄNGE, kanske främst för att det har varit enklast så. Att lägga i utväxten är inte så svårt och eftersom det är svart så syns det inte om det läggs lite omlott precis i skarven mellan utväxt och färgat. Som bekant så sotas ju färgen om den appliceras i flera lager oavsett hur ljus eller mörk färgen är. Jag har lite grå hårstrån men det är inget jag bryr mig specielt mycket om utan använder mig helst av intensivtoning. (Ni vet väl att permanent hårfärg endast är till för ofärgat hår och grått hår?).

Men igår avfärgade jag håret och fick upp det ett par steg och det blev relativt jämnt, vilken skräll! 30 cm långt hår innebär ju ungefär 3 års infärgningar och överlappningar i skarvar och sådant ställer direkt till med besvär under en avfärgning. Det är noga med appliceringen sådana här gånger, man måste lägga blekningen där det är mest pigment först. Den vanligaste ordningen av applicering är annars: Mitten av hårstråt, toppen och till sist botten. Smackar man bara i blekningen i hela håret på en gång så blir botten ALLTiD mycket ljusare än resten av håret pga att håret i botten är mindre färgbehandlat och värmen som hårbotten alstrar sätter extra fart på blekningen.

Hursomhelst avslutade jag det hela med att lägga i en kall röd intensivtoning. Slutresultatet blev otroligt bra och jag stormtrivs, brunrött med violetta inslag. Yummie!

7 Responses to “Avfärga håret”


 • Bild, bild! Vill se resultatet! 🙂

  [Reply]

 • Håller med föregående! Bild!!! 😀

  [Reply]

 • Ja snälla, ge oss en bild 🙂

  [Reply]

 • Hej!

  Jag har just upptäckt din blogg, va kul! 🙂
  På tal om färg etc. så har jag en fråga till dig som kan detta: jag har halvlångt, mörkbrunt hår med lite självfall. Det är väääldigt mjukt och snällt, brukar ofta få höra att jag har babyhår 🙂

  Eftersom jag börjar få fler och fler grå strån så har jag i ett par år färgat det med henna från Lush, den bruna varianten (henna och indigo). Men det täcker inte de grå så bra, och nu börjar det se rätt dåligt ut. Så jag tänkte att jag skulle färga håret, ungefär i den färg jag har nu fast lite mer åt det röda hållet. Alltså typ en mörk kastanjebrun färg. Sist jag hennade håret var ungefär 3 veckor sen.

  Vad är bäst för mig, tror du: toning, intensivtoning eller permanent hårfärg?

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  Hej!

  Det enda som täcker grå hårstrån till 100% är permanent hårfärg. Lägg det i hela håret den första gången, och när Du får utväxt och vill färga över den skall Du använda permanent hårfärg bara där. På längderna kan Du ev. lägga i lite intensivtoning om nyansen mattats av eller ljusnat, men inte annars.

  Mvh

  Anna-Karin

  [Reply]

 • Hej! jag älskar din blogg och alla underbara tips!
  Jag har också en fundering kring avfärgning. Har haft blont hår i hela mitt liv, sen färgade jag det mörkt ett tag och nu har jag varit blond i några år igen, med hjälp av blekningar. Utväxt är så himla fult och blekning sliter ju så mkt på håret så jag undrar om man kan börja tona det ljust efter att ha gjort en avfärgning eller liknande?
  Jag försöker också få längre hår och det hjälper ju inte till med att man slingar håret blont var 4 månad, i nuläget är håret axellång och vet att det går att få längre, så har du några tips/funderinga på vad jag kan göra? 🙂

  Mvh,

  Jenny

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  Hej!

  Om Din naturliga hårfärg är många steg mörkare än det blonda som Du har nu så funkar det inte att använda ljusfärg (som är det enda alternativet till blekning för att göra håret ljusare). Ljusfärg gör håret bara ett par steg ljusare nämligen och bör inte appliceras på det redan blonda håret då det redan är ljust och därför bara suger åt sig av de kalla pigmenten, dvs kan börja slå åt blått, grått eller lila. Toning ljusar inte upp någonting, inte intensivtoning eller permanent hårfärg heller. Rent generellt kan man säga att alla preparat som ljusar upp håret skadar håret lika mycket.

  När man försöker spara håret långt är det viktigt att klippa håret för att bli av med kluvna toppar. Färgförändrande behandlingar och permanenter försvagar hårets struktur och gör att det har lättare för att gå av. Det är en bidragande del till att en del upplever att håret bara växer till en viss längd. Att använda balsam vid varje schamponering är viktigt, likaså att tvätta håret mer sällan. Borsta inte håret när det är blött, red enbart ut det lite lätt med fingrarna. Borsta när det torkat. Försök låta bli att föna håret varje dag eftersom hög värme torkar ut håret. Använd värmeskyddande spray eller liknande före föning och användning av plattång. Allt detta gör att håret skonas från att slitas i onödan.

  Mvh

  Anna-Karin

  [Reply]

 • Hej, har precit hittat hit. Vilken bra blogg du har!
  Jag har nu nästan svart hår och har tänkt att göra en avfärgning för att sedan lägga i någon kall brun färg/toning. Hur vet man vilka färger som är kalla? Har du något bra tips vad jag ska tänka på?
  Tack!

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  Hej!

  Kalla nyanser innehåller blå, lila eller gröna pigment. Även ask som är gråbrunt, lite mittemellan varmt och kallt, men mest kallt. Ibland kallas de kalla nyanserna för andra saker, ex. pärl, mahogny, violett och så ask då förstås. Det är dessa benämningar som är vanligast, så kolla efter ask eller pärl-nyanser. De måste dock vara i rätt ljushetsläge, så en askblond eller pärlblond ger ingen effekt. Mahogny skall Du akta Dig för för det är rött, en kall sådan.

  Varma nyanser är orange, rött och gult. Vanligaste benämningar på det är koppar, granat, guld, choklad, och gyllen.

  MVH

  Anna-Karin

  [Reply]

  Malin & Prinsessan Reply:

  Åh, tack för supersnabbt svar. Ska försöka tänka på det du skrivit när jag ska välja imorrn 🙂

  [Reply]

 • Hej igen 🙂

  Nu har jag gjort en avfärgning och la sedan i en ljusbrun 5.0 färg. Blev ett jämt och bra resultat, men det är fortfarande en röd nyans på det. Har du några bra tips på hur man kan få bort det? Kan det hjälpa att lägga i samma ljusbruna färg en gång till? Elller ska man använda någon toning eller nåt schampo? Förslag mottages gärna 🙂

  Trevlig kväll!

  [Reply]

  Anna-Karin Hedman Reply:

  En ren 5.0 ljusbrun är neutral i sin färg, men innehåller för lite kalla pigment för att dämpa bort det mesta röda. Det kan hjälpa att lägga i samma nyans en gång till, det beror på hur pass rött det är nu. Skimrar det bara lite lätt så kan det vara rätt val. Om det är verkligen rött så bör Du lägga i en asknyans i det. Kanske att Du kan hitta en askbrun som inte är mörkare än ljusbrun, det dämpar jättebra.

  Jag ser helst att Du använder Dig av intensivtoning och inte permanent hårfärg. Håret blir nämligen mörkare och mörkare för varje färgning, det kallas att det sotas, blir pigmentmättat, så det kan sluta med att håret är nästan lika mörkt som det var från början, men skimrar fortfarande i rött. Tänk på det.

  Toning är bara bra för håret, men sitter inte i så länge. Satsa även där på en asknyans. Schampo hjälper inte i detta läge då håret är för mörkt.

  Mvh

  Anna-Karin

  [Reply]

Leave a Reply