Varför tappar man så mycket hår efter graviditeten? Tappar man hår av amning?

Även om det är helt normalt att tappa mycket hår efter graviditeten så kan det vara en relativt chockartad upplevelse för nyblivna mammor. Under graviditeten tycker de allra flesta att de får tjockare hår, men upptäcker att de tappar mer hår än vanligt när barnet är fött. En del kvinnor får helt kala fläckar, speciellt vid pannans hårfäste.

Många tror att amning är boven i dramat, men det är inte sant. Även om barnet tar väldigt mycket näring och vitaminer från mamman via mjölken så påverkar det inte håret.

För att förstå hur allt hänger ihop måste man veta hur håret växer. I vanliga fall befinner sig 90% av Dina hårstrån i växtfasen. Den varar i 4 – 6 år. 10 % av håret har då passerat växtfasen och gått vidare till vilofasen, det förbereder sig för att falla av. Denna fas varar i 2 – 3 månader.

Ökningen av hormoner såsom östrogen förlänger vilofasen och förebygger alltså håravfallet. När barnet är fött planar hormonnivåerna ut till det normala och alla hårstrån som befunnit sig i vilofasen faller av. Det kan kännas som att man tappar alldeles för mycket, men håret tar bara igen det det inte har gjort de senaste nio månaderna.

Håravfallet är bara tillfälligt och man är tillbaka i den normala hårväxtcykeln inom tre till sex månader.

En god nyhet i alla fall är att den här sortens håravfall aldrig leder till ett helt kalt huvud!

Läs mer om hårets uppbyggnad

3 Responses to “Varför tappar man så mycket hår efter graviditeten? Tappar man hår av amning?”


 • Hej!
  Jag läste längre bak i ditt arkiv att avfärgning sliter ganska hårt på håret. Obildad som jag är så tänkte jag fråga dig vad du menade med det. Tappar man hår eller blir håret klyvet i topparna?
  Jag har rött hår sedan ca 2 månader tillbaka och jag har redan tröttnat på färgen och alla pengar som går åt att köpa färg då den bleknar efter bara ca 2 veckor. Så nu till sommaren funderar jag på att avfärga och sedan göra blonda slingor som sen kan bli ljusare i solen. Jag har riktigt tjockt hår, fast på ena sidan har det gått av lite hårså där är det tunnare mn fortfarand tjockare än andras. Är det dumt att göra så då, kommer mitt hår försvina? kan man ta i en blond färg ist?
  Detta är ett riktigt problem för mig 🙁 tacksam gör svar!

  [Reply]

 • Hej Johanna!

  Avfärgning är blekning och det luckrar/löser upp hårstrånas fjällskikt för att rensa ur färgpigment. För varje gång man använder ett sådant alkaliskt medel på håret (permanent hårfärg, blekning och permanentvätska) så blir det svårare och svårare för det där fjällskiktet att stängas igen. Fjällskiktet är en av hårets viktiga delar som gör att det håller ihop. Ett förstört fjällskikt betyder att håret går av. Om Du redan nu märker att en del hår börjat gå av skulle jag inte rekommendera att avfärga/färga håret fler gånger, inte ens intensivtoning eftersom det också är alkaliskt. Använd toning istället för att bibehålla den röda färgen. Toning är surt, alltså tvärtemot vad hårfärg, blekning osv är, och stänger fjällskikten tillfälligt (de som finns kvar).
  Ett trasigt hår går dessvärre inte att laga igen, så inte ens efter en tids vila från färgbehandlingar funkar det att avfärga utan att riskera att håret går av.

  Det enda som kan ljusa upp ett redan färgbehandlat hår är blekning, så att lägga i en blond hårfärg funkar inte.

  Just röd hårfärg är svårast att avfärga, och för att kunna avgöra om Ditt hår trots allt klarar av en avfärgning måste en frisör kika på kvaliteten på det först.

  Hoppas Du känner Dig nöjd med svaret.

  Lycka till!

  MVH

  Anna-Karin

  [Reply]

 • tack så mycket! 🙂
  jag kör på toning ett tag då så håret får reparera sig :)!

  [Reply]

Leave a Reply