Varför kan silverschampo vara bra för blont hår?

Du som brukar gå till frisören och göra håret ljusare, men inte vill bli guldblond kan bli rekommenderad att använda silverschampo. Varför då kan man fråga sig. Varför kan silverschampo vara bra för blont hår?

Jo, allt som har med hårfärg att göra grundar på den här:

Färgstjärnan

Det här är en färgstjärna som visar komplementfärgerna. Det betyder att de färger som står mittemot varandra dämpar varandra. T.ex. Gult dämpas av violett och tvärtom. Resultatet vid en dämpning är gråbrunt, nyansen blir också något mörkare.

Silverschampo innehåller violetta pigment som alltså dämpar de gula pigmenten i håret och resultatet blir mer grått/silver. Det funkar dock inte som en toning och ger därför inte resultat efter bara en tvättning, utan det är på lång sikt Du ser resultat.

När Du tvättar håret med silverschampo är det viktigt att Du sprider ut det i handflatorna innan Du lägger det i håret, och därefter masserar upp ett lödder ganska snabbt. Det är för att de allra ljusaste partierna inte ska bli för lila.

SoSilver shampoo MatrixNär jag var riktigt blond, vilket var för ungefär hundra år sedan, körde jag stenhårt med ett silverschampo från Matrix för att få en snygg kall nyans. Den säljs fortfarande, och anledningen till att jag rekommenderar just den är:

1. Den är dryg! Innehåller mycket pigment så en liten klick räcker.

2. Stor flaska! Räcker lääänge, så Du får mycket för pengarna.

3. Priset! Kostar inte alltför mycket, runt 200 kr om jag inte missminner mig.

4. Lätt att få tag på. Brukar finnas på de flesta frisörsalonger.

Tips! Komplettera gärna med en inpackning med violetta pigment för att få maximal dämpning.


12 Responses to “Varför kan silverschampo vara bra för blont hår?”


 • Hej!!

  Här går jag i min enfald och tror att du bor i Ljusdal fortfarande. Nu när jag ser din blogg inser jag att Carro har informerat mig om dina friörsframgångar. Jag har varit in på din blogg förut också, via Annelies blogg, men jag fattade inte vems det var. Men NUUU är jag med. Bättre sent än aldrig?? Hur är det med dig käre gamle vän? Du vet att jag är en frekvent Stockholmsbesökare om du har en stund över för en fika en helg? Jag länkar din blogg från min om det är okej med dig? KRAAAAAAAAAAAAAAAM!! /Mini

  [Reply]

 • Tack för en bra blogg! Hittade precis hit, men du verkar ha en riktigt bra blogg. Kommer fortsätta läsa! =)

  [Reply]

 • Hur länge ska man låta sitta det i håret? Jag använde exakt detta. Det gula försvann inte men jag vart lila resten av håret. Borde jag testa det igen? När det lila gått hur? Eftersom jag bara använt det 2 gånger kanske det inte börjat “värka” än

  [Reply]

 • Hej Malin!

  Eftersom det är ett schampo skall det inte sitta i och verka som en inpackning, man ska massera upp ett lödder och sedan skölja på en gång. Det är för att det har så starka pigment och det hår som inte är gult kan slå åt lila istället.

  Vänta med att använda schampot igen tills det lila har gått ur, använd vanligt schampo under tiden, och kom ihåg balsam.

  Effekten av silverschampo är att det dämpar gult, det dämpar inte om det är orange och det ljusar inte upp. Det gula kommer successivt att se silvrigt ut, men för att undvika att resten blir lila är att försöka applicera bara där det gula är.

  Lycka till!

  MVH

  Anna-Karin

  [Reply]

 • Hej, ville bara tipsa om en sak. Jag hade silverschampo i mitt hår en aning för länge o det blev lila/blå/grå skiftningar. Dessa färger går ur successivt med vanligt schampo men man kanske inte vill vara lila/blå/grå-hårig under tiden. Iaf, jag applicerade kryddan gurkmeja (i pulverform) i mitt hår där det var skiftningar för att tillföra lite värme o håret blev jättebra! En nackdel är att det inte luktar särskilt gott men det ser ju bra ut:). Kram på alla!

  [Reply]

 • hej. mitt riktiga hår är brunt. jag har färgat hos frisören till ljusbrunt och blonda slingor över. men det finns lite oranga/röda skiftningar och lite gula skiftningar. hjälper silvershampoo bara mot de gula? vad kan jg använda så de röd/oranga går bort utan att färga? tack

  [Reply]

 • Didi:

  Silverschampo innehåller bara lila pigment och det neutraliserar gult. För att neutralisera orange behövs blått pigment, men lägger man i en toning med mycket blått i Ditt hår nu är risken stor att det blonda blir grönt. Om det är vissa slingor som slår åt rött/orange rekommenderar jag att Du gör fler slingor för att göra det blondare. Är det däremot “grundfärgen” som är lite för röd/orange blir det lite svårare eftersom det enda som skulle kunna rätta till det är den blåaktiga toningen.
  Mitt bästa tips är att rådgöra med den frisör som utförde behandlingen, ev. kan det bli tal om att göra om den om det blivit knasigt.

  MVH

  Anna-Karin

  [Reply]

 • hej var just nere hos min frisör o hon använde silver shampoo o nu undar jag vilket shampoo ska jag köpa när jag har gjort ljusa slingor ska jag använda silver shampoo eler vad han inte fråga henne hade lite bråttom mvh tommy

  [Reply]

 • Tommy:

  Om du har gjort slingorna riktigt ljusa och inte vill att de skall bli guldiga så är silverschampo en bra produkt att använda. Men är de guldiga och du vill ha dem så behöver Du inte silverschampo. Pigmenten i silverschampo neutraliserar nämligen gult och guld och gör slingor och blont hår lite mer silver helt enkelt.
  Är slingorna närmare orange/koppar än guld/blond så är silverschampo inte tillräckligt för att neutralisera.

  MVH

  Anna-Karin

  [Reply]

 • vilket shampoo kan du rekedommera till mig när jag är nöjd med slingorna ?

  [Reply]

 • Tommy:

  Ljusa slingor brukar alltid gulna lite grann efter en tid, så att ibland tvätta håret med silverschampo gör att slingorna ser fräscha ut längre. Vid den vanliga tvätten är det bra om Du använder schampo för färgat hår, även balsam. Själv är jag mycket förtjust i Wellas och Goldwells produkter.

  MVH

  Anna-Karin

  [Reply]

 • Hej!
  Hoppas du kan hjälpa mig! Jag har precis blonderat mitt hår (blekt det) har alltid gjort slingor och det har blivit toppenbra, anväde samma färg i hela håret då jag tänkte “det blir nog snyggt”. Men det blev alldeles för ljust, ser jätte fejk ut. Min granne har nån grå ton i sitt blonda hår och är jätte fint! Kan jag få en grå ton mha silvershampoo?? Var hos frisören i dag och rådfrågade, hon tyckte att det var “för blont” för att använda silvershampo och att jag skulle tona det i en grå färg istället. Det skulle kosta 700 kr utan klippning och hon sa att när man har så blont så går en grå toning ut jättefort, på en månad. Så gå till frisören i ggn/månaden för att tona det är nog tyvärr uteslutet=(

  Jätte tacksam för svar!! //Malle

  [Reply]

Leave a Reply