Vad innehåller schampo?

Shampoo

VAD INNEHÅLLER SCHAMPO?

 • SYNTETISKA TENSIDER
  Det tvättaktiva ämnet i schampo heter tensid, det är alltså det som gör håret rent. I schampon är tensiderna svagare än de som finns i till exempel diskmedel och tvättmedel. Det är för att undvika avfettning av håret. Schampots styrka beror dels på vilken tensid som ingår och dels på hur stor procentandel tensid som ingår. Vanligtvis brukar det ingå 10% tensid i ett schampo.

  OLIKA TENSIDER:
  Laurylsulfate - Normalt/vanligt schampo.
  Laurethsulfate - Milt schampo.
  Laureth 4 – Mycket milt schampo.
  Cocoamidopropylbetaine - Mycket milt schampo.

 • SALTER OCH PH-TILLSATSER
  Salter gör tensider tjockare. Den tunna tensidvätskan blir något simmig och trögflytande. Den stannar lättare kvar på håret och dessutom får man intrycket av mer substans i flaskan.
  Oftast är det Sodium Chloride, även kallat natriumklorid eller koksalt, som används.
  Andra tillsatser, till exempel Formic acid, även kallat myrsyra, ger schampot en svagt sur karaktär, kanske från pH 4,5 till pH 7. Det är en anpassning till håret och huden som har ett pH 5 till 5,5.
 • KONDITIONERINGSMEDEL OCH BINDEMEDEL
  För att håret efter schamponering skall ha god kondition finns i många schampon tillsatser av till exempel emulgerat fett eller liknande. Det kallas konditioneringsmedel. Även bindemedel som protein och silikon kan förekomma.

  OLIKA KONDITIONERINGSMEDEL
  Glycol Distearate - Fettliknande.
  L-Glutamic acid – En aminosyra.

  OLIKA BINDEMEDEL
  Collagen - Protein.
  -methicone - Silikon.

 • KONSERVERINGSMEDEL (kan vara allergiframkallande)
  Bakterier trivs i tensider och tillåts bakterierna föröka sig får schampot en dålig lukt. För att förhindra bakterietillväxt och svamptillväxt i schampot tillsätts konserveringsmedel.

  OLIKA KONSERVERINGSMEDEL
  -paraben
  Phenoxyethanol
  -glutaronitrile
  -benzoat

 • FÄRG
  Tensider är i sig färglösa och i vissa schampon ingår produktfärgämne för att utseendet skall bli mer tilltalande. En nackdel är att färgämnen kan ge upphov till allergi.
 • PÄRLGLANS
  En del schampon har ett olösligt svävande slam av ämnen som liknar stearin. Slammet är för syns skull och ger skimmer av pärlemor.
 • PARFYM OCH EXTRAKT (kan vara allergiframkallande)
  I de flesta schampon ingår extrakt av örter som skall ge schampot en tilltalande doft. En del extrakt innehåller ämnen som mentol. Mentol lenar och dämpar irritationer. Tyvärr kan örtextrak och andra tillsatser utlösa allergier hos känsliga personer.
 • SPECIELLA TILLSATSER – SPECIALSCHAMPON
  Specialschampon innehåller ämnen för särskild verkan.

  Mjällschampon innehåller ämnen som hindrar/dämpar svampangrepp på hårbotten. Selensulfid är ett sådant ämne. Selensulfid är en förening mellan selen och svavel.

  På senare tid har andra ämnen visat sig verksamma och de ingår i vissa specialmedel mot fet mjällbildning. Ketakonazol till exempel.

3 Responses to “Vad innehåller schampo?”


 • Jag ska nog inte köpa schampo med pärlglans fler gånger…
  Slam som liknar stearin… usch

  [Reply]

 • Intressant inlägg! Jag har verkligen funderat över det där, vad schampoo egentligen innehåller. Man blir ju inte direkt klok av att läsa innehållsförteckningarna!

  Så, om man är rädd om sitt hår och sin hårbotten och gärna vill hålla sig till något “så naturligt som möjligt”, dvs slippa onödiga färg- & parfymtillsatser, har du något schampoo (+balsam) att rekommendera?

  Återigen, intressant inlägg, och inspirerande färg- & frisyrbilder (även om frisyerrna kanske är lite väl extrema för min vardag ;-)).

  Tack & hej!

  [Reply]

 • Hej!

  Idag har de flesta stora märken inom hårindustrin kompletterat sitt sortiment med miljövänliga hårvårdsprodukter och produkter med “naturliga ingredienser”, men ärligt talat så kommer vi nog aldrig att komma ifrån tillsatser och liknande i schampon. För att dra det grovt så skulle vi tvätta håret med en blandning av aska och vatten för att hålla det HELT naturligt, men kommer i gengäld att dofta rätt starkt av askan.
  Jag tycker att L’Oréal Professional’s nylanserade serie verkar kanon och Matrix med sin numera rätt klassiska serie Biolage är också fin.
  Gör ett besök hos Din frisör vettja!

  MVH

  Anna-Karin

  [Reply]

Leave a Reply