Mjäll – Vad är det? Varför? Finns det botemedel?

Härliga höstväder! Glödande färger i rött, guld och koppar, kan det bli mycket vackrare?

Så fort Du kliver utanför dörren virvlar vinden i håret och får det att kännas lättare och friskare. Du ser några vita flingor falla, och undrar om det är första snön som kommit.

Du upptäcker snart att det är från Dig de vita flingorna kommer.

Du har fått mjäll…

Två av tre personer har mjäll, så Du är inte ensam. Dessutom ökar mjäll på vintern då luften är torr, speciellt inomhus.

Mjäll är helt enkelt död hud som lossnar i mindre eller större hudflagor, pga en onormalt snabb och omfattande hudskiftning.

Det finns två varianter, torra mjäll och feta mjäll.

Torra mjäll är, ja, torra vita flagor i hårbotten, och brukar inte vara så väldigt besvärande.

De feta däremot är gula, oljiga eller vaxliknande flagor. Det här problemet har två orsaker, dels ökad hudavstötning och dels överproduktion av fett i talgkörtlarna. Mjäll och fett bildar tillsammans en ofta fläckvis sammanhängande kaka runt hårstråna. Det här kan täppa till hårsäckarna och hindra håret att växa ut.

Alla har bakterier och svampar på huden, det är helt naturligt. Dock har personer med mjäll ett överskott av en sorts jästsvamp som heter pityrosporum. För att få bukt på den här jästsvampen skall Du använda mjällschampo.

Det finns mer avancerad behandling för riktigt svåra fall av mjäll, men då bör Du vända Dig till Din läkare, eftersom det kan ligga någon sjukdom bakom.

0 Response to “Mjäll – Vad är det? Varför? Finns det botemedel?”


  • No Comments

Leave a Reply